Akých je 5 hlavných trendov v stavebníctve na rok 2023?

1. Softvér na riadenie výstavby

V súčasnosti je veľký trend nárastu dopytu po riešení projektového manažmentu a riadenia stavebných projektov. Mnoho stavebných spoločností hľadá softvér na správu, ktorý by im pomohol pravidelne sledovať svoje zdroje a zvyšovať produktivitu. V súčasnosti je trh veľmi roztrieštený a podiel na trhu má veľa hráčov.

2. Modulárna / prefabrikovaná konštrukcia

Modulárne stavby sú mimoriadne populárne v krajinách ako Japonsko, Nemecko a Švédsko a pomaly, ale isto sa presadzujú na našom trhu. tiež. Podľa správy právnickej firmy Pinsent Masons z 200 000 domov postavených každý rok v Spojenom kráľovstve je asi 15 000 modulárnych. V roku 2019 vstúpil najväčší japonský staviteľ domov (Sekisui) do podniku s vládou Spojeného kráľovstva, ktorého výsledkom by mali byť tisíce modulárnych domov po celej krajine. Prečo však použiť modulárnu/prefabrikovanú výstavbu? Kľúčovou odpoveďou je, že je to úspora času, energie a nákladov! 

3. Riešenia PM

Softvér na riadenie stavebných projektov je určite trendom, ktorý sa jasne prejavíl už v roku 2020. Počet spoločností, ktoré vyrábajú vlastný softvér, sa za posledné roky zvýšil a rovnako aj počet spoločností, ktoré vytvárajú takýto softvér pre potreby priemyslu. Je to jednoznačne čerstvá pôda, o ktorú sa ľudia hádajú! Najlepšie riešenie PM pre stavebnú spoločnosť, ktorú vlastníte, by vám malo umožniť robiť veci, pomôcť vám zorganizovať vaše úlohy a členov tímu, uložiť všetko na jednom mieste (ľahko prístupné každému, kto k tomu potrebuje prístup) a pomôcť vám sledovať finančné zdravie vášho projektu.

4. Virtuálna realita

Virtuálna realita (známa aj ako VR) je jednou z nových technológií, ktoré menia tvár stavebného priemyslu. Ide o ďalšiu úroveň 3D modelovania, ktorá umožňuje klientovi vstúpiť do virtuálneho prostredia a ponoriť sa do „nového sveta“, ktorý môže byť vytvorený.
VR vám umožňuje „vidieť“, ako bude váš skutočný projekt po dokončení vyzerať – umožňuje vám „cestovať v čase a priestore“, rýchlo vpred na koniec projektu a vidieť konečný výsledok ešte pred začatím výstavby. Pomocou VR sa môžete zapojiť tímy po celom svete a zistiť, čo a kde treba urobiť. Zmenšené 3D modely budú minulosťou, keď VR prevezme stavebný priemysel. Zlepšenie zákazníckej skúsenosti je tiež kľúčové v tomto odvetví a VR to posúva na inú úroveň! Namiesto papierovania, plánov, 3D modelov… klienti môžu skutočne chodiť v dome, ktorý pre nich staviate!

5. Rastúce náklady na materiál a nedostatok pracovnej sily

Nie všetky trendy roku 2023 sú pozitívne – tento konkrétny nevyčaruje úsmev na tvári nikomu. Je to trend pokračujúci od roku 2019 a bude sa opakovať aj v nasledujúcich rokoch – vrátane roku 2023. Stavebný priemysel rok čo rok čelí nárastu stavebných nákladov; ziskové marže sú stále menšie a ľudia nie sú spokojní (ako by si niekto predstavoval).
Nové štatistyky pre rok 2023 ešte nie su plnek dispozícií ale len v roku 2020, sa ceny stavieb zvýšili o 5,07 % (v porovnaní s rokom 2019). Nedostatok pracovnej sily bol hlavnou výzvou pre dodávateľov a vývojárov, v poslednom čase boli rovnakou záťažou aj zvýšené náklady na materiál. „V roku 2021 sa náklady na materiál zvýšili o 10 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom cena ropy vzrástla o 49 %, železa a ocele o 14 % a reziva z mäkkého dreva o 23 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ hovorí Richard Lara, prezident. a generálny riaditeľ spoločnosti RAAM Construction (v rozhovore pre GlobeSt.com). Rastúce ceny ropy a energií okrem toho predražili aj logistiku (prepravu materiálu). Môžeme tu pozorovať efekt snehovej gule, ktorý sa predĺži do roku 2020+.

S veľkým rešpektom sa tešíme na rok 2024 a dúfame, že to bude dobrý rok pre stavebníctvo. Môžeme len dúfať, že efekt snehovej gule sa nakoniec zastaví a dosiahnutej úrovni.

Vložiť komentár