Murovaná konštrukcia – obľúbená konštrukčná metóda ???

alebo

Pokiaľ ide o život, Slováci majú radi pevnú konštrukciu. Aspoň tak to hovoria čísla štatistického úradu. Podľa nich sa ročný podiel nových bytových štruktúr v solídnom dizajne pohyboval medzi rokmi 2015 a 2020 vždy okolo 85%. 

Aký je však skutočný dôvod tohto spôsobu výstavby? Sú domy z muriva, železobetónu atď. lepšie. V skutočnosti lepšie ako budovy v ľahkom prevedení? Alebo je slovenská záľuba v pevnej konštrukcii tradíciou, ktorá dnes už nie je racionálna?

 

Masívna konštrukcia

© Construction s.r.o., Masívna konštrukcia

 

Pevná tradícia

Pevná murovaná stavba bola vlastne snom a posledným štrukturálnym výkrikom v strednej Európe po celú dlhú dobu od 13. storočia. To sa však zmenilo v 19. storočí industrializáciou, ktorá viedla k dobrej dostupnosti minerálnych a kovových stavebných materiálov a umožnila tak predovšetkým prvú masívnu stavbu vo veľkom meradle. Bežné drevené konštrukcie boli pohotovo z veľkej časti nahradené a potom sa stavali už iba hlavne pevné stavebné konštrukcie. 

Ako je to dnes?

 

Dôvody, prečo stavitelia domov dávali prednosť novým pevným konštrukciám, boli celkom pochopiteľné: 

Murované budovy boli bezpečnejšie a vydržali dlhšie ako domy s drevenými konštrukciami ohrozenými požiarom a zvýšenou starostlivosťou. Podobné argumenty sa pri pevnej konštrukcii používajú dodnes. Okrem toho je tu lepšia zvuková izolácia a údajne lepšia tepelná izolácia. Zostáva iba otázka: Je to v poriadku (stále)?

 

Skutočné výhody a nevýhody

Odpoveď je: Áno a nie. Pevné konštrukcie pozostávajú z nehorľavých materiálov , čo je určite výhoda oproti stavbám vyrobeným z dreva, hoci drevené konštrukcie nie sú v žiadnom prípade ľahké obete požiaru . Hrubé steny tiež ponúkajú vďaka svojej hrúbke lepšiu zvukovú ochranu a majú v zásade vyšší izolačný účinok ako tenké steny drevenej rámovej konštrukcie. Ako materiál, ktorý zle vedie teplo, však drevo však ponúka lepšiu izolačnú schopnosť, takže pri použití izolačného materiálu v medzerách je možné dosiahnuť tenšie steny s rovnakým alebo lepším izolačným výkonom.

 

Dlhšia životnosť pevných štruktúr je tiež pravdivá iba čiastočne. Na rozdiel od kameňa a betónu môže drevo pri prenikaní vlhkosti hniť a stratiť tak svoje štrukturálne schopnosti. Preto môže narušená staveba znamenať koniec drevostavby už o niekoľko rokov. Ale… Napríklad tradičné domy z dreva však ukazujú, že drevené konštrukcie môžu pri správnej ochrane nosných častí ľahko trvať aj niekoľko sto rokov. A pri omnoho nižších nákladoch…

 

Okrem týchto (viac či menej) výhod majú pevné konštrukcie aj určité nevýhody, keď sa vezmú do úvahy ako celok. Na jednej strane je spotreba primárnej energie a emisie CO 2 pri výrobe surovín podstatne vyššia ako pri drevených konštrukciách. Na druhej strane nie sú regeneračné a sú iba čiastočne recyklovateľné . A potom samozrejme zostáva ešte dlhší stavebný proces z dôvodu málo príležitostí na prefabrikáciu, čo pre klientov zvyčajne znamená silnejšiu dvojitú záťaž.

 

Masívna konštrukcia

© Construction s.r.o., Masívna konštrukcia

 

Záver

Pevná štruktúra má preto svoje klady a zápory, pričom kladov je menej, ako sa často predpokladá. 

Ak čisto vezmeme do úvahy skutočné výhody, nemožno vysvetliť extrémne vysoký počet drevostavieb v Nemecku. Naopak, zdá sa, že za to môžu byť prenesené predsudky,

 

Pevné konštrukcie majú ale potom vďaka týmto predsudkom ďalšiu výhodu: 

Pretože trhová hodnota je určená takými subjektívnymi (hodnotovými) predstavami, murované domy sa často predávajú za vyššiu cenu ako montované domy.

Takže… .

 

4 komentáre k “Murovaná konštrukcia – obľúbená konštrukčná metóda ???”

Vložiť komentár