Návrh cieľovej hodnoty ako metóda na kontrolu prekročenia nákladov projektu

Prekročenie nákladov na projekt je bežným problémom na celom svete.

Štúdia s 258 projektmi v 20 krajinách odhalila, že k zvýšeniu nákladov došlo v 9 z 10 projektov . Štúdia zistila, že konečné náklady boli v priemere o 28% vyššie ako predpokladané náklady. 

Prekročenie nákladov je vážnym problémom, pretože:

  1. zvyšuje riziko investičných projektov v stavebníctve z dôvodu nepredvídateľnosti konečných nákladov,
  2. núti finančníka projektu, aby znášala zvýšené náklady
  3. núti dodávateľa stavby, aby mať veľkú reyervu pre projekt,
  4. zvyšuje pravdepodobnosť straty peňazí dodávateľov,
  5. núti zúčastnených minúť veľké množstvo peňazí na kauciu a poistenie
  6. zvyšuje pravdepodobnosť súdnych sporov.
NÁVRH CIEĽOVEJ HODNOTY

Cieľová hodnotová projektu je riadiaca prax, pri ktorej je dizajn a konštrukcia smerovaná k obmedzeniam projektu a zároveň maximalizuje hodnotu pre zákazníka. Podľa tohto prístupu sa náklady považujú skôr za vstup vo fáze návrhu, ako za ich výsledok. Návrh cieľovej hodnoty sa v USA používa napríklad od roku 2002 .

ŠTATISTICKÁ ANALÝZA

Výsledky ukazujú, že v porovnaní s projektmi, ktoré nie sú správne pripravené, sú dobré projekty lepšie v kontrole prekročenia nákladov a majú menšiu nepredvídateľnosť ako percento nákladov na projekt. Odborníci v odbore sa zhodli na tom, že jednou z najväčších výhod komplexnej prípravy je schopnosť kontrolovať rozpočet projektu.

Včasné zapojenie obchodných partnerov do procesu projektovania vedie k lepšej koordinácii, lepšie premysleným plánom a menšiemu počtu otázok v tejto oblasti.

Projekty, ktoré nie sú správne necenené v štádiu prípravy považujú odhad nákladov za nákladný proces, takže odhady zvyčajne vykonávajú iba v kľúčových častiach projektu. Tieto odhady ale často zabúdajú na mnohé detaily.

 

2 komentáre k “Návrh cieľovej hodnoty ako metóda na kontrolu prekročenia nákladov projektu”

  1. Can I just say what a comfort to find somebody who truly understands what theyre talking about on the net. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely possess the gift.

    Odpovedať

Vložiť komentár