Psychológia vo vyfarbovaní zabudovaného prostredia

niektoré z farebných trendov skutočne prichádzajú až k psychologickým a emočným reakciám ľudí

Existujú dané aspekty základných farieb.

 Kombinácia modrej so žltou vytvára napríklad zelenú farbu. Červená znamená stop, zelená znamená ísť. Samotný vstup farby do ľudského oka pochádza zo stimulácie buniek kužeľa, spôsobených vlnami viditeľného svetla.

Nie každý však vidí farby rovnakým spôsobom. Farebná slepota je jedným z príkladov, keď ľudia fyzicky vnímajú a rozlišujú odtiene, ktoré môžu byť pre ostatných úplne nedostupné. Z psychologického hľadiska môžu farby vyvolávať rôzne emócie a ovplyvňovať správanie, a to až do tej miery, že sa vytvorili študijné odbory na analýzu preferencií a asociácií farieb. To všetko je v záujme lepšieho porozumenia a samozrejme presvedčenia potenciálnych kupcov tovaru a služieb.

 

Farebné trendy dokonca ovplyvňujú nálady a postoje spoločnosti v tom čase. Z historického hľadiska sú farby viazané na určité desaťročia alebo roky – do výkyvov 60. rokov 20. storočia sa do popredia dostávali jasné a „psychedelické“ odtiene, zatiaľ čo recesia a environmentálne pohyby v 70. rokoch spôsobili tlmené zemité tóny. O Pantoneovom výbere Farba roka 2017 – Zeleň, sa hovorí, že odráža súčasnú kultúrnu klímu minimalizmu, zdravšieho životného štýlu a návratu do prírody.

 

Marbella, Spain

 

Jednotlivo môžu ľudia silne spájať farby s určitými okamihmi alebo pocitmi, a to sa často prejavuje v odtieňoch vybraných pre univerzitné a vysoké školy, nemocnice, maloobchod a ďalšie odvetvia stavebníctva. Neutrálne farby a jemné farby sú významné v miestnostiach pre pacientov a v čakacích priestoroch pre rodiny, ktoré vytvárajú pokojné prostredie bez stresu, zatiaľ čo odvážne a žiarivé farby v školských areáloch posilňujú poslanie a ducha univerzity pre študentov, fakulty a návštevníkov.

Tiež sa uvádza, že rod ovplyvňuje vnímanie farieb. U mužov je oveľa pravdepodobnejšie, že budú slepí ako ženy, pričom až 8 percent mužov (v porovnaní s 0,5 percentami žien) má červeno-zelenú slepotu. O ženách sa tiež hovorí, že sú schopné vidieť širšiu škálu farieb ako muži a dokážu rozlišovať medzi farbami, ako aj vnímať jemnejšie zmeny farieb.

„Keď sa pozrieme na farbu, je to prirodzene v nás. Len reagujeme na farby iným spôsobom. Je to zásadnejšia psychologická reakcia, “hovorí Kim. „Keď vidíte červenú, vidíte naliehavosť, napríklad požiar alebo hasiaci prístroj červený, zatiaľ čo nemocnice majú tendenciu byť biele a modré, pretože to musí byť čisté, neutrálne a príjemné prostredie. Niektoré farby majú vlastnosti, ktoré vyjadrujú náladu a funkciu a prínos, ktorý chcete potlačiť. “

 

28 komentárov k “Psychológia vo vyfarbovaní zabudovaného prostredia”

  1. Can I just say what a comfort to find somebody who truly understands what theyre talking about on the net. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely possess the gift.

    Odpovedať
  2. I was very pleased to uncover this great site. I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you saved to fav to see new stuff in your site.

    Odpovedať
  3. I was very pleased to discover this web site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and I have you book marked to see new things in your website.

    Odpovedať
  4. The very next time I read a blog, I hope that it wont disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, but I genuinely believed you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you werent too busy searching for attention.

    Odpovedať
  5. I was extremely pleased to uncover this great site. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely liked every bit of it and i also have you bookmarked to see new things on your site.

    Odpovedať
  6. I was very happy to find this page. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely really liked every part of it and I have you saved as a favorite to see new information on your website.

    Odpovedať
  7. Im extremely pleased to find this web site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every part of it and i also have you book-marked to see new information in your web site.

    Odpovedať
  8. This is the perfect web site for anyone who wishes to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for decades. Wonderful stuff, just excellent!

    Odpovedať
  9. A motivating discussion is definitely worth comment. Theres no doubt that that you need to write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally folks dont discuss such subjects. To the next! Kind regards!!

    Odpovedať

Vložiť komentár